תפריט

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

תזונה ופוריות

פרופ' אבי בן הרוש מארח את נטלי ברקאי, דיאטנית קלינית

השמנה הינה מגיפה עולמית. בישראל כמחצית מהאוכלוסיה עם עודף משקל (BMI>25) או השמנה (BMI>30). במקביל חוסר פוריות נמצאת במגמת עליה מתמדת. לכ- 1 מכל 6-7 זוגות בגיל הפוריות.

עם השנים, עולה המודעות לחשיבותה של תזונה בריאה ומאוזנת ומשקל גוף תקין, בהקשרים רבים, ולאחרונה גם בתחום זה. מחקרים קושרים את העליה בשכיחות ההשמנה והירידה באיכות התזונה לבעיות פוריות.

כ-85% מהזוגות מצליחים להרות בשנה הראשונה בה מנסים. אי פיריון מוגדר כאי הצלחה להכנס להריון תוך שנה של קיום יחסי מין לא מוגנים, אם האישה עד גיל 35, וחצי שנה אם היא בת 35 ומעלה. גיל האישה הינו כנראה הגורם החשוב ביותר לפוריות עקב ירידה בכמות ואיכות הביציות. באיזור גיל 35 ישנו איבוד מואץ של ביציות.

כ-40% מבעיות הפיריון נובעות מבעיה אצל האישה בלבד, 10-20% ממקרי אי הפיריון נובעים מבעיית פוריות של הגבר בלבד, וכ-30-40% מבעיה משותפת. ב-10-15% אי הפיריון אינו מוסבר. ישנן סברות כי לתזונה חלק באיזור הלא מוסבר הזה.

פוריות האישה- הקו הראשון לטיפול בבעיות פוריות הינו שינוי באורח החיים והגעה למשקל תקין

הגורמים העיקריים הם משקל תקין, הפחתה באלכוהול, הפסקת עישון, ביצוע פעילות גופנית וקיום יחסי מין סביב הביוץ. נמצא שמכל הגורמים, משקל האישה הינו השינוי המשמעותי ביותר.

אצל נשים בתת משקל יכולים להתרחש שינויים הורמונליים הפוגעים בפוריות.

לנשים עם השמנה משך זמן ממושך יותר בכניסה להריון, יותר מהעדר ביוץ ואי סדירות בוסת. בנוסף, הצטברות שומן באיזור הבטן מעלה סיכון להעדרו של ביוץ גם. כלומר, גם המשקל וגם היקף הבטן הינם גורם מנבא לפיריון. הן אצל האישה והן אצל הגבר, ועוד יותר כששני בני הזוג עם השמנה.

אפילו אם אין הצלחה בהגעה למשקל תקין, גם ירידה של 5-10% במשקל אצל נשים עם השמנה הינה משמעותית לפוריותה. במיוחד אם יש לה שחלות פוליציסטיות. ירידה במשקל ופעילות גופנית סדירה משפרת את סדירות המחזור והביוץ, מפחית סיכון להפלות ומעלה סיכוי להריון תקין ולידת חי.

נשים עם עודף משקל או השמנה אשר מקבלות טיפולי פוריות, זקוקות למינוני תרופות להשראת ביוץ גבוהים יותר וטיפול ממושך יותר, וכן יש להן רגישות נמוכה יותר לטיפולי IVF או ICSI. יש להן סיכוי נמוך יותר להרות וללידת עובר חי, וסיכון גבוה יותר להפלה ספונטני. השמנה משנה את מבנה הביצית ופוגעת באיכות העובר. כמו כן להשמנה קשר ישיר עם מהלך הריון לא תקין וסיבוכים שכיחים יותר- רעלת הריון, יתר לחץ דם, סוכרת הריון, ניתוח קיסרי, פרע כתפיים, לידת תינוק גדול או קטן יחסית לשבוע ההריון ועוד. 

הרכב תזונה ותוספי תזונה מומלצים:

  • תזונה ים תיכונית: נמצאה כמיטיבה עם פוריות. סיכון נמוך יותר לאלו שדבקו בה בקושי להרות. היא כוללת אכילת ירקות ופירות, דגנים מלאים, דגים עשירים באומגה 3, קטניות מוצרי חלב רזים ושמן זית. זאת לצד הפחתה בצריכת שומן טרנס ורווי, בשר אדום מעובד, מאכלים ומשקאות מתוקים ומזון מהיר, שנקשרו במשך גבוה יותר בכניסה להריון בקרב אלו שצרכו הרבה מהם. עם זאת, המצאות חומרי הדברה (הקיימים במידה רבה בפירות וירקות) עלולה לפגוע ברבייה, ומומלץ לצרוך מזונות נקיים מהם ככל הניתן.
  • פחמימות: ערכי הסוכר בדם ורגישות התאים לאינסולין מושפעת מסוג וכמות הפחמימות. בדגנים מלאים תכולה גבוהה יותר של סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, אשר משפרים את איזון הסוכר והאינסולין, נוגדי דלקת ונוגדי חמצון. הפחתת פחמימות בנשים עם שחלות פוליציסטיות (PCOS) נמצאה כמשפרת ביוץ. בנשים עם בעיות פוריות נמצא קשר בין אכילת דגנים מלאים ולידת חי.
  • שומנים: חשובים להבשלת הביצית, השתרשות ההריון והתפתחות העובר ולבניית הורמונים.

חומצות שומן טרנס מעלות את התנגודת לאינסולין ואת הסיכון לאנדומטריוזיס ובעיות ביוץ.

לעומתם, צריכת אומגה 3 מדגים/ מתוסף, נמצאה כקשורה ללידת חי בקרב נשים שעברו טיפולי פוריות.

  • חלבונים: אין המלצות לגבי כמות החלבון המומלצת לנשים המנסות להכנס להריון, אך ישנם מחקרים לגבי סוגי מקורות החלבון השונים:

בשר– ישנן עדויות כי לבשר אדום השפעה שלילית על התפתחות העובר לנשים לפני טיפולי IVF, סיכון מוגבר לאי פיריון ולהתפתחות עובר לא תקינה.

דגים–  כאמור, בשל האומגה 3 הקיימת בהם, יתרונות לאכילת דגים. ישנו קשר ישיר בין צריכתם והשגת הריון מהר יותר. עם זאת, מומלץ להמנע מדגים עשירים בכספית או מסביבה מזוהמת. לנשים לפני הריון ובהריון מומלצת צריכה של 2-3 מנות דגים לשבוע והמנעות מדגים עשירים בכספית.

מוצרי חלב– לא נמצא קשר בין צריכת כוללת של מוצרי חלב לסיכון לאי פיריון על רקע בעיות ביוץ. התוצאות במחקרים אינן עוקבות באשר לסיכוי להרות.

מוצרי סויה– לא נמצא קשר במחקרים בין צריכת סויה לסיכוי להרות. בניגוד להשערות בעבר, כי סויה עלולה להזיק, צריכת תוסף איזופלבונים מסויה נקשר דווקא בעליה בלידות חי בקרב נשים שעברו IVF או הזרעה, וצריכת סויה בתזונה נמצאה בקשר ישיר לסבירות ללידות חי בקרב נשים שעברו טיפולי פוריות.

  • חומצה פולית: חיונית לבניית ה-DNA ולתהליך ההפריה, ובתחילת ההריון חשובה על מנת למנוע NTD (מום בתעלה העצבית). במחקרים נמצא כי נטילת חומצה פולית בנשים לא פוריות השפעה חיובית בעת טיפולי הפריה ועל הסיכוי ללידת חי. המינון המומלץ הינו 400-800 מק"ג ליום לכל אישה בגיל הפיריון ובמיוחד בתכנון הריון. במקרים מסויימים מומלץ מינון מוגבר של 5 מ"ג ליום.
  • ויטמין D: חיוני לתהליך הרבייה. הוא מתבטא בשחלות, ברירית הרחם, בשליה ונקשר ליצירת הורמוני המין. חסר בו נמצא קשור לתוצאות פחות טובות בטיפולי פוריות. עם זאת, במחקרים לא נמצא קשר חד משמעי בין רמותיו והסיכוי להרות או להפיל, או ללדת תינוק בריא.
  • נוגדי חימצון: ישנן עדויות להשפעת סטרס חימצוני על נשים עם אי פיריון. לנוגדי חימצון כגון ויטמין C, ויטמין E, קו אנזים Q10 יתרונות בריאותיים במניעת דלקות, פגיעה ב-DNA וכן השפעה על הביצית, ההשתרשות והעובר. נמצא כי תוספי אנטיאוקסידנטים הובילו לשיפור זרימת הדם לרירית הרחם וצוואר הרחם והשפעה על תנגודת לאינסולין ויצור עקה חמצונית בגוף. הם נמצאו בקשר ישיר לעליה בלידת חי, איכות הביציות והעוברים. עם זאת מדובר במספר קטן של מחקרים ובמדגמים לא מספיק גדולים.

פוריות הגבר

המחקר בנושא השפעת התזונה והמשקל על פוריות הגבר מועט יחסית אך אמנה את הידוע עד כה.

עודף משקל והשמנה, בעיקר בטנית, מעלים סיכון לבעיות פוריות. אצל גברים עם משקל גבוה נמצאו במחקרים ספירה וריכוז נמוכים יותר של תאי זרע, ירידה בתנועתיות הזרע, תפקוד זקפה לקוי, עליה בטמפרטורת האשכים, הפוגעת בזרע גם.

גם לגברים חשוב לעשות שינוי באורח החיים לשיפור הפוריות- תזונה נכונה, נטילת תוספי תזונה, הפסקת עישון ופעילות גופנית. בנוסף מומלץ להמנע מחימום האשכים כמו בסאונה, רכיבה על אופניים ולבישת מכנסיים צמודים.

ישנה קורלציה בין תזונה מערבית לא בריאה ואיכות זרע ירודה, לעומת תזונה בריאה ואיכות זרע טובה. ההמלצה היא על תזונה ים תיכונית ודומה לה (כמפורט מעלה).

נמצא כי הרכב חומצות השומן בתזונה משפיע על הזרע. תזונה עשירה באומגה 3 (מדגים או מתוסף) הביאה לשיפור באיכות הזרע, ספירת זרע, ריכוז, תנועתיות ומבנה הזרע, בעוד שתזונה עשירה בשומן טרנס ורווי נקשרה לאיכות זרע ירודה, רמות טסטוסטרון ירודות ומסת אשכים קטנה יותר.

נטילת חומצה פולית ו-B12 הובילה במחקרים לשיפור באיכות הזרע וריכוזו. ויטמינים אלו חיוניים לבניית ה-DNA באשכים.

תזונה עשירה בפירות וירקות נמצאה בקורלציה לאיכות זרע טובה. נוגדי חימצון כמו ויטמין C ו-E הקיימים בהם נמצאו בקשר ישיר לאיכות זרע טובה יותר. עם זאת יש לקחת בחשבון קיומם של חומרי הדברה, אשר נמצאים בקשר הפוך לאיכות הזרע, ולבחור במוצרים עם ריכוז נמוך שלהם ולשטוף אותם היטב.

באשר למוצרי סויה, מוצרי חלב ובשר העדויות המחקריות אינן חד משמעיות.

לסיכום, לתזונה ולמשקל חלק נכבד בסיכוי להרות וללידת תינוק בריא. יש להתאים באופן מקצועי ואישי את היעדים והשינויים שעל כל אחד ואחת לעבור בדרך. אני ממליצה להעזר בדיאטנית קלינית המתמחה בתחום של פוריות והריון. חשוב לזכור כי לשני בני הזוג חלק בעניין ולעודד לשינוי תזונתי משותף בדרך הלא קלה להריון תקין ומלא.

נטלי ברקאי, דיאטנית קלינית, אחראית תחום בריאות האישה במחוז מרכז, מכבי שירותי בריאות

מוזמנים לשתף:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

צרו אתנו קשר